Necati Korkmaz
Necati  Korkmaz
10 Temmuz 2014 Perşembe
necatikork22@hotmail.com
İzmir’de eko-verimlilik projeleri başladı

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından İzmir’de eko-verimliliğin (temiz üretim) geliştirilmesi amacıyla 2012 yılında başlatılan pilot proje kapsamında, uygulama için dört işletme seçildi. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) işbirliğiyle hazırlanan program doğrultusunda 2014 Şubat ayında başlatılan eko-verimlilik programı için Ekoten A.Ş., BTM A.Ş., Tamtad A.Ş. ve Şen İhracat firmaları seçildi. Eko-verimlilik olanaklarının belirlenmesi için yapılacak etüt çalışmalarınınsa ekim ayında tamamlanması bekleniyor. Etüt aşamasında belirlenen eko-verimlilik faaliyetlerinin finansmanına yönelik İZKA ve TTGV destekleriyle belirlenen yatırımların yapılması sağlanacak.

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda düzenlenen proje ekipleri tanışma toplantısında konuşan İZKA Genel Sekreter Vekili Murat Yılmazçoban, projenin bölge bazında Türkiye’de ilk olduğunu söyledi. Pilot uygulamayla hayata geçirileceğini, İzmir ve Türk sanayisine de örnek teşkil edeceğini kaydeden Yılmazçoban, eko-verimliliğin önemine dikkat çekti: “İşletmelerde gerçekleştirilecek eko-verimlilik uygulamalarının sağladığı çevresel ve ekonomik kazanımların gerçekçi bir şekilde tespit edilmesine yönelik izleme faaliyeti yapılırken proje bazında kazanımlara yönelik raporlar hazırlanacak ve İzmir’deki diğer kurumların örnek alacağı bir proje olacak.”

‘SANAYİDE TEMİZ ÜRETİM SAĞLANACAK’

Firmaların proje ekiplerinin biraraya geldiği toplantıda, eko-verimlilik programı hakkında ayrıntılı bilgi veren TTGV Çevre Projeler Koordinatörü Ferda Ulutaş da temiz üretim programının verimlilik artışındaki önemine işaret etti. Bölgelerin kapasitenin arttırılarak sanayi kuruluşlarının eko-verimlilik alanında teşvik edileceğini belirten Ulutaş, pilot proje uygulamalarının önümüzdeki yıllardaki diğer eko-verimlilik programlarına da öncülük edeceğinin altını çizdi. Ulutaş, “Planladığımız pilot proje, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Eko-verimlilik programıyla sanayide temiz üretim sağlanacak ve bölgemizde önemli kazanımlar elde edilecek.” şeklinde konuştu.

Sürdürülebilir kalkınmayı en çok destekleyen aracın temiz üretim olduğunu ifade eden Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Demirer ise ekonomi ve çevre kazanımlarının yanısıra eko-verimlilik programının, insanlar üzerindeki riskleri de azaltacağını söyledi. Demirer, “Eko-verimlilik, ürün ve hizmet eldesi süreçlerinde girdilerin daha verimli kullanılarak, hammadde kayıplarının azaltılması ve kirliliğin kaynağında önlenmesi ya da azaltılmasına yönelik teknolojik-yönetsel uygulamalar olarak tanımlanmaktadır.” dedi.

  Sosyal   Medyada   Paylaşın
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

REKLAM
300x250 reklam alanı
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM